Jadłospis Mokronosek | 04.12.2017 – 08.12.2017

Zobacz, co pysznego dzisiaj zjemy. Dietetyczny jadłospis Mokronosku. Mniam!

Poniedziałek04.12.2017

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku. Chleb wiejski na zakwasie z masłem, sałatką warzywno – drobiową. Herbata miętowa. Marchewka do gryzienia.

Zupa i deser

Zupa grochowa z pęczakiem, jarzynami, kiełbasą myśliwską i majerankiem. Deser jabłkowo – gruszkowy z prażonym słonecznikiem. Herbata owocowa.

Drugie danie

Leniwe pierogi z musem truskawkowym. Kompot z jabłek i imbiru.

Wtorek05.12.2017

Śniadanie

Lane ciasto na mleku. Chleb wieloziarnisty z masłem i twarożkiem owocowym. Kawa zbożowa z miodem.

Zupa i deser

Zupa jarzynowa z kaszą gryczaną, pomidorami, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Biszkopty z owocami i pestkami dyni. Woda.

Drugie danie

Kurczak po cygańsku, ziemniaki z zielonym groszkiem, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Kompot wieloowocowy.

Środa06.12.2017

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku. Chleb graham z masłem, sałatą, pasztetem drobiowym i papryką czerwoną. Herbata z róży i wiśni. Jabłko do gryzienia.

Zupa i deser

Barszcz czerwony z ziemniakami, fasolką białą, mięsem i jogurtem naturalnym. Deser z kaszy manny z musem truskawkowym. Herbata rumiankowa.

Drugie danie

Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym i serem żółtym „gouda”. Napój ananasowy.

Czwartek07.12.2017

Śniadanie

Płatki jaglane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z jajek, szczypiorku i rzodkiewką. Herbata z róży i czarnej porzeczki. Jabłko do gryzienia.

Zupa i deser

Zupa kalafiorowa z warzywami, zacierkami, zieleniną i śmietaną 12%. Budyń śmietankowy z sokiem malinowym. Woda.

Drugie danie

Wieprzowina (pieczona w rękawie) w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty i marchewki. Kompot śliwkowy.

Piątek08.12.2017

Śniadanie

Pieczywo mieszane z masłem, szynką rukolą, pomidorem i ogórkiem kiszonym. Kakao. Marchewka do gryzienia.

Zupa i deser

Biały barszcz z ziemniakami, jajkami, chrzanem, majerankiem i kiełbasą. Jabłko pieczone z żurawiną. Herbata leśna.

Drugie danie

Makaron ze szpinakiem i serem „Feta”. Napój miętowo – miodowy z cytryną.

Lista alergenów.

Dyrekcja Mokronoska zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu.

Kategorie